Som sagt, valobservatörer hade behövts

Efter många års folklig kritik av det svenska valkaoset har äntligen någon från etablissemanget vaknat. Kommunfullmäktiges ordförande i Örebro:

”Den svenska vallagen är en rest från en svunnen tid och måste göras om för den svenska demokratins skull.”

Morten Messerschmidt, som är Dansk Folkepartis ledamot i EU-parlamentet, ville att EU skulle skicka observatörer till Sverige för att observera valet den 19 september förra året. Tyvärr blev det inte så.

Messerschmidt anser att Sverige faktiskt inte har hemliga val. Det motiverar han med att svenskarna inte har en gemensam valsedel med alla partier på. Istället har man en valsedel för varje parti, som den enskilde väljaren ska ta upp till allmän beskådan.

Å ena sidan innebär det att väljare som röstar på vissa partier kommer att tveka att ta deras valsedel av rädsla för reaktioner från valförrättare och åskådare.

Å andra sidan påpekar han att flera partier har varit utsatta för valfusk, genom att deras valsedlar har kastats bort av valfunktionärer från andra partier.

”Valförrättare är faktiskt från de andra partierna, och om man ser på det hat som Sverigedemokraterna utsätts för, så kommer de andra parterna snabbt kunna enas om att ställa till besvär för dem.”

På vissa håll hade man vid årets val till och med särskilda ”valsedelsövervakare” vars uppgift var att se till att valsedlarna låg på plats, och som stod som hökar och gjorde sura miner om någon dristade sig att ta en valsedel märkt Sverigedemokraterna!

Bananrepublik-kultur

Annonser

%d bloggare gillar detta: